"Of The Sandy Paddock"

 
 

 
     
 
Index
 
De Cocker Spaniel
 
Onze honden
 
Planning
 
Onze pups
 
Fokkers
 
Organisaties
 
Leuke links
 
Trimsalon en vakantieopvang
 
De Regenboogbrug
 
Contactgegevens
 

 
Karaktereigenschappen:

De Cocker is indien hij een goede opvoeding krijgt een bijzonder vriendelijke hond, zowel tegen soortgenoten als ten opzichte van mensen. Zin in vechtpartijen heeft hij niet, hij gaat op het maken van vredelievende contacten door anderen enthousiast in. In principe houdt hij van kinderen en accepteert tamelijk veel; zijn geduld is echter niet grenzeloos.

We laten in het midden of zijn tamelijk grote behoefte om gestreeld te worden echt is of meer de drang iedere keer in het middelpunt te staan. In ieder geval vindt de Cocker het heerlijk om aangehaald en gestreeld te worden en hij laat dit ook duidelijk merken. De mens zal deze karaktereigenschappen wat moeten indammen, opdat de hond niet toch nog op iemands zenuwen gaat werken.
Zeker draagt zijn hobby, het urenlang ronddollen, ertoe bij dat de Cocker tot op hoge leeftijd ongewoon levendig blijft. Mits de opvoeding goed is, vliegt hij na tien jaar nog net zo wild en geestdriftig rond als een jonge hond. Het kan zijn, dat zijn lichamelijke kracht na het tiende jaar wat afneemt - zijn temperament daarentegen niet.
Ook het aanpassingsvermogen van de Cocker is erg groot. Al wordt hij alleen maar vaak genoeg uitgelaten, dan is de Cocker bereid en in staat onder de meest avontuurlijke levensomstandigheden absoluut monter en tevreden te zijn.
Plotselinge veranderingen, zoals verhuizing, gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier, vakantie en dergelijke, brengen de Cocker niet uit zijn evenwicht, zolang zijn tweebenige levensgezellen kalm blijven.
Weliswaar heeft hij niets tegen een geregelde dagindeling, maar als het nodig is, raakt hij ook in volkomen nieuwe situaties thuis. Of misschien zou men kunnen zeggen: hij zorgt er doelbewust voor dat hij ook in nieuwe situaties aan zijn trekken komt.

 

Rasstandaard


Algemeen
Vrolijke, stevige jachthond, evenredig gebouwd, compact. Meet ongeveer hetzelfde van de schoudertoppen tot de grond als van de schoudertoppen tot de staartaanzet.

 

Eigenschappen
Vrolijke aard met een altijd kwispelend staartje, laat een kenmerkend beweeglijk gangwerk zien, vooral wanneer de hond spoor volgt. Niet bang om zware dekking aan te nemen.

 

Karakter

Zachtaardig en aanhankelijk. Levenslustig en uitbundig.

 

Hoofd en schedel

Vierkante voorsnuit met een uitgesproken stop midden tussen neuspunt en achterhoofdsknobbel. Goed ontwikkelde schedel, mooi besneden, niet te fijn noch te grof. Geen uitstekende jukbeenderen. Neus voldoende breed voor scherp reukvermogen.

 

Ogen

Vol, maar niet uitpuilend. Donkerbruine of bruin, nooit licht, maar bij de leverkleurige, leverschimmels en leverbonten is donker hazelnoot in harmonie met de kleur van de vacht toegestaan. Intelligente en zachte uitdrukking, maar klaarwakker, attent en vrolijk. Goed aangesloten oogleden.

 

Oren

Lobvormig, laag aangezet ter hoogte van de ogen. Dunne oorlappen die tot aan de neuspunt reiken. Goed bedekt met lang, sluik, zijdeachtig haar.

 

Gebit

Sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit, dat wil zeggen dat de boventanden voor de ondertanden scharen en recht in de kaken zijn geplaatst.

 

Hals

Matig lang, gespierd. Fraai overgaand in schuine schouders. Geen keelhuid.

 

Voorhand

Schuine en droge schouders. Benen hebben sterke botten, zijn recht en voldoende kort voor de geconcentreerde kracht. Niet te kort, waardoor de enorme inspanning waartoe dit prachtige jachthondje in staat moet zijn, belemmerd zou worden.

 

Lichaam

Sterk, compact. Borst, goed ontwikkeld met diepe borstkas, voorborst niet te breed noch te smal. Goed gewelfde ribben. Korte lendenen, breed,, met sterke, rechte ruglijn die van het einde van de lendenen tot de staartaanzet iets afloopt.

 

Achterhand

Breed, rond zeer gespierd. Benen hebben sterke botten, goede kniehoeking, laag geplaatste spronggewrichten voor veel stuwkracht.

 

Voeten

Stevig, dikke voetzoolkussens, lijkend op kattenvoeten.

 

Staart

Iets onder de ruglijn aangezet. Moet bij actie vrolijk zijn en recht naar achteren gedragen worden, nooit omhoog. Sedert 1 september 2001 mag de staart niet meer worden gecoupeerd.

 

Gangwerk / beweging

Zuiver in de beweging, met enorme stuwing en goed uitgrijpend.

 

Beharing

Glad, zijdeachtig van structuur, nooit stug of golvend, niet te overvloedig en nooit krullend. Goede bevedering aan voorbenen,. lichaam en achterbenen boven de hakken.

 

Kleur

Verschillende kleuren zijn toegestaan. Bij de eenkleurige is wit uitsluitend toegestaan op de voorborst.

 

Afmetingen

Hoogte 39 – 41cm. (15 – 16 inch) voor reuen.

Hoogte 38 – 39 cm (15 – 15,5 inch) voor teven.

Gewicht ongeveer 28 – 32 Engelse ponden ( 12,7 – 14,5 kg.).

 

Fouten

Elke afwijking van de voorgaande punten en moet als fout worden beschouwd en de beoordeling van de ernst van de fout moet in juiste verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.

 

Opmerking

Reuen moeten twee normaal ontwikkelde, volledig in het scrotum ingedaalde testikels hebben.

 

Coupeerverbod

Vanaf 1 september 2001 geldt in Nederland een coupeerverbod voor staarten. U kunt bij een ‘officiële’ Nederlandse fokker dus geen Engelse Cocker Spaniel met een gecoupeerde staart kopen!